Inkludering i 3 delar
1. Placeringen – att även barn i svårigheter ska finnas med alla andra.
2. Individen – att varje barn ska trivas, ha vänner och nå gemensamma mål.
3. Gemenskapen – att alla barn känner sig delaktiga i ett demokratiskt samarbete och en lärande gemenskap där olikhet ses som en tillgång.
Det viktigaste är inte var man kommer ifrån – det viktigaste är vart man är på väg.
Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt, så roligt som möjligt.
Hur startade vi
- Det fanns i Nacksta och Bredsand inte någon egentlig utvecklad föreningskultur för tjejers idrottsutövande och området med sina ca 5000, resp 2500 boende behövde all hjälp det kunde få i form av insatser av redan etablerade föreningar i Sundsvall med omnejd.
För SDFF’s del var svaret att ta föreningen till tjejerna, till området där de bor!
Trygghet, självförtroende, samhörighet och Stolthet
När man som de flesta av våra familjer kommit till Sverige och Sundsvall från ett annat land så är det område man är trygg i väldigt begränsat. Förutom de umbäranden många gått igenom för att komma hit, saknas oftast den sociala tryggheten i släkt och vänner. För barnen är hemmet, skolan och fotbollsträningen de platser där de är riktigt trygga, och har roligt. Från början kan promenaden mellan dessa vara nog så stressande, speciellt när man inte känner någon. Inte bara barnen känner stress, även föräldrarna är så klart oroliga för sina barns säkerhet i ett nytt land. Vi har lärt våra tjejer att ta med alla nya tjejer på skolan till träningen, gärna med sina föräldrar. Då får de på en gång 100 nya kompisar och en gemenskap som ger trygghet.
För att riktigt befästa trygghetszonen så samarbetar vi med Skolor, Fritidsgård, Polis, socialtjänst, Fastighetsägare, andra föreningar, Svenska Kyrkan, Frälsis och övriga organisationer och aktörer i de områden vi finns i. Tillsamman med dem verkar vi i ett Trygghetsråd där även Sundsvalls Kommun är en part.
Vårt mål är att ge flickorna och familjerna de verktyg vi kan ge dem för att få ett bra liv och utnyttja sin potential. Som ny i ett land har familjerna inte alltid möjlighet eller resurser att ta sig utanför sitt område. Det kan dessutom alltid kännas lite skrämmande med det okända.
Med fotboll, som är det bästa av verktyg för ändamålet, kan vi bygga trygghet och självförtroende, skapa samarbete och samhörighet, och ge alla en tillhörighet som också blir en stolthet.
Vad vill vi
- SDFF Plus fokuserar på att ge flickor en möjlighet att i trygghet utveckla sitt självförtroende, ge flickorna en stolthet i att tillhöra en gemensam grupp där man tillsammans är starka genom att samhörigheten är stor. Flickorna lär sig sikta mot gemensamma mål, men framförallt har roligt tillsammans vilket är bästa grogrund för all utveckling.
- Lång tid för projekt av detta slag – cirkeln sluts när tjejerna sätter sina egna barn i verksamheten och betalar för medlemskap i föreningen.
- ”Jag hade det bra och roligt och mina barn ska också få vara med om samma sak på samma sätt.”
- Sundsvalls DFF vill fortsätta att integrera flickor från Nacksta och Bredsand, inte bara där de bor, utan till att bli en fullvärdig del av Sundsvall och Sverige. De ska ges möjlighet att träffa, tävla och umgås med andra tjejer i samma ålder i Sundsvall. Detta alltid med den trygghet och självförtroende som samhörigheten i den egna gruppen ger. De behöver få rätten och möjligheten att utveckla och utöva sin idrott samt bygga sin grupp i egen takt och riktning.
- Vi vill vara naturlig bas och ett stöd för de lite äldre ungdomar och föräldrar som vill utbilda sig till ledare redan nu, och i framtiden. För att göra största nytta för sina områden, och sannolikt stanna i verksamheten, vill vi gärna ha de flesta av dessa med lokal anknytning till Nacksta och/eller Bredsand. Att kombinera utbildning + ledarskap under träningar ser vi som ett lockande lovjobb. Därför använde vi, och använder fortfarande, dessa ungdomar som ledare i våra ”Lira Blågult Fotbollskolor”. Dessa ledare är nu kulturbärare och förebilder i de områden de bor i, och i de områden de verkat i.
- Det visade sig att just mammorna inte haft någonstans att träffas, prata, idrotta, eller bara vara sig själv. Våra aktiviteter passade perfekt för dem, de fick då träffa andra kvinnor, byta tankar och erfarenheter, många har fött 5-8 barn och behövde stärka upp kropparna efter det. Kort sagt ett eget utrymme i sitt bostadsområde där de själva fick vara med och bestämma innehållet i aktiviteterna så att det passade dem. Vi kan både spela fotboll, köra lite fysträning, dansträna till musik, eller bara jogga under ett pass. Det sociala får väga lika tungt som den fysiska delen, och det gör att alla kan vara med efter sina förutsättningar.
SDFF Plus
- Social verksamhet med fotboll som verktyg
- Permanent verksamhet i Nacksta och Bredsand (Skönsberg, Tallnäs)
- Drivs från 2017 som ordinarie verksamhet i SDFF
- Finansieras helt genom NYA pengar utifrån. Dels genom riktat verksamhetsbidrag från Sundsvalls Kommun, dels idrottslyft, andra bidrag, Faddergrupp, Eget Arbete/Uppdrag
- Hänsyn och utformning enligt Barnkonventionen
- Lovaktiviteter, Fotbollsskola
- Flickor från Nacksta, Bredsand, Skönsberg, Ljustadalen, Haga, Bergsåker, Skönsmon
- Stöd till Västernorrlands IF, SISU, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Kommuner i Västernorrland, K o F, Föreningsbyrån, SvFF, MFF, andra föreningar, Svall Soc., Sundsvalls Kommun, Timrå Kommun, Pangea, Folkuniversitetet, Sundsvalls Församling, Nacksta Församling, Polisen ...
- Med i projektgrupp VIM/FAS, Arbetsgrupp för Lokal överenskommelse Integration,
- Utbildar ledare med lokal anknytning
- Medlem i Trygghetsrådet i Nacksta, Bredsand och Skönsberg
- Stort förtroende hos samverkanspartners och i områdena.
SDFF Plus Nacksta
- Verksamhet i Nacksta sedan 2011
- Drygt 850 st deltagare sedan dess
- Öppen Hall sedan år 2012 - före Covid
- Mammaträning sedan mars 2017 - före Covid
- Söndagsträning under skolveckor
SDFF Plus Bredsand
- Verksamhet i Bredsand sedan 2014
- Drygt 290 st deltagare sedan dess
- Stöd till Bredsand Skola, Bredsands Fritidsgård, Skol IF
- Mammaträning sedan okt 2017 - före Covid
Finansieras helt genom NYA pengar utifrån. Dels genom riktat verksamhetsbidrag från Sundsvalls Kommun, dels idrottslyft, andra bidrag, Faddergrupp, Eget Arbete/Uppdrag.